
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Mokrzeszów
Posty: 15 #344292 Od: 2009-10-15
Ilość edycji wpisu: 1 | chwila ja zara znajde przepisy. Edit: Mam już przepis na Muffiny z duszkami oto składniki: 1/2 kostki masła; 1/2 kg mąki; 3 jajka; szklanka (250 ml) maślanki; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki sody; 40 dag cukru; foremki oraz papierowe wkładki do muffinów. Wykonanie : 1/2 kostki masła; 1/2 kg mąki; 3 jajka; szklanka (250 ml) maślanki; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki sody; 40 dag cukru; foremki oraz papierowe wkładki do muffinów. Jak zrobić niałe duszki? Wbrew pozorom to nie takie trudne.
Ubij białko ze szklanką cukru na sztywną białą pianę. Rozłóż na brytfannie papier do pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładaj masę tak, żeby kształtem przypominała łezki. Następnie patyczkiem lub drugą stroną łyżeczki ?powyciągaj" z masy rączki. Wstaw gotowe duszki do piekarnika i zapiekaj je na bardzo wolnym ogniu (musza bardziej wyschnąć, niż się zapiec - wówczas ciasto się nie zarumieni i duszki zachowają biały kolor. Na koniec, kiedy figurki będą gotowe i ostygną - czekoladowym lukrem za pomocą patyczka lub wykałaczki narysuj im oczka i buźki. Czekoladową polewę zrobisz dokładnie mieszając ze sobą dwie łyżki cukru - pudru, dwie łyżeczki kakao oraz 2 łyżki wrzątku. Gotowym lukrem posmaruj wierzchy babeczek, a lukier, który zostanie, wykorzystaj do przyklejenia duszków do babeczek.
to następny przepis:
powiększPrzysmak na Halloween Składniki:
2 opakowania zielonej galaretki
kilka śliwek
ziarna słonecznika ( ewentualnie kawałki orzechów lub migdałów )
Wykonanie:
Przygotuj jedno opakowanie galaretki wg przepisu tak, by miseczki były napełnione najwyżej do połowy wysokości.
Odstaw do zastygnięcia. Gdy galaretka stężeje ułóż na jej powierzchni pająki. Na każdego pajaka potrzebujesz dwóch śliwek (jednej na tłów pająka a drugiej pociętej w paski - na nóżki).
Gotowe pająki zalej przygotowaną w międzyczasie drugą( przestygniętą ) galaretką.
Teraz wystarczy włóżyć pająki w galaretce do lodówki i poczekać aż nowo nalana galaretka będzie twarda.
I nastęny przepis na deser czekoladowy w kształcie grobowców: Potrzebne są:3 szklanki czekolady gorzkiej lub deserowej, 2 całe jaja plus 2 żółtka, 2,5 szklanki śmietany 30 %, 1/3 szklanki likieru kawowego, 1/2 szklanki czekoladowych wafelków Ciasteczka makowe,
A to krok po kroku jak zroić: krok 1Mikserem lub blenderem rozgnieć w misce czekoladę, aby była miazgą czekoladową. Dodaj jaja i żółtka, rozprowadź mikserem. krok 2Do litrowego naczynia wlej śmietanę i podgrzej ją w mikrofalówce na pełnej mocy, aż śmietana zacznie się gotować. Pogotuj ją 3-5 minut. krok 3Teraz musisz zaparzyć jaja i czekoladę. Miksując je mikserem wlewaj wrzącą śmietanę i cały czas mieszaj. Sprawdź temperaturę mieszanki. Jeśli jest ona niższa niż 70°C całość ponownie podgrzej. Mieszanka musi osiągnąć minimum 70° po przemieszaniu i odczekaniu kilkunastu sekund. krok 4Następnie dodaj likier, pokruszone wafle czekoladowe, wymieszaj wszystko na gładką masę. krok 5Gotową masę przelej do małych szklaneczek – literatek lub dużych kieliszków (8 szt. o wielkości 1/5 szklanki). Pozostaw do przestudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 30 – 45 minut. krok 6Jeśli robisz deser dzień wcześniej pozostaw w lodówce. Wyjmij około 30 minut przed podaniem. Jeśli deser postoi chwilę w temperaturze pokojowej, będzie bardziej miał bardziej kremową konsystencję. krok 7Posyp deser pokruszonymi waflami lub gorzką czekoladą (chodzi o to aby stworzyć efekt ziemi na grobie). Włóż makowe ciasteczko. a to Przepis na pyszne ciasteczka na Hallowen: potrzebne są: Forma do wycinania ciastek o średnicy około 6 cm, Forma do wycinania ciastek z motywem Halloween (dynia, duch, nietoperz itp.) Duża miska, Mikser, CIASTO 1 szklanka masła, 1 szklanka cukru kryształu, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 duże jajo, 2 i 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki gorzkiego kakao, 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczona i wystudzona), 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, LUKIER 4 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki masła, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżki mleka, Wybrany barwnik spożywczy, Krok po kroku jak zrobić: krok 1W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę. krok 2Dodaj mleko ekstrakt waniliowy i jajo, dokładnie wszystko wymieszaj. krok 3Dodaj kakao, mąkę, roztopioną czekoladę, proszek do pieczenia i sodę po czym ponownie wymieszaj. Polecam mieszać mikserem na jednolita masę. krok 4Podziel uzyskane ciasto na pół i każde zapakuj w woreczek i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. krok 5Nagrzej piekarnik do 180 ºC. krok 6Wyjmij jedno ciasto, rozłóż na stolnicy posypanej delikatnie mąką i rozwałkuj na placek grubości około 4 cm. krok 7Formą do wycinania ciastek wycinaj koła z przygotowanego ciasta. Staraj się tak wycinać aby jak najbardziej wykorzystać ciasto. krok 8Wycięte ciastka układaj na blaszce przykrytej papierem woskowym. krok 9W tak przygotowanych ciastkach wytnij różne kształty za pomocą foremki z motywem Halloween. krok 10Piecz ciastka około 10 minut. krok 11Wystudź je po wyjęciu z pieca. krok 12Powtórz powyższe czynności od krok 6, aż skończysz całe pierwsze ciasto. krok 13Z drugim ciastem postępuj tak samo, czyli od kroku 6 do 11, pomiń jednak krok 9. czyli nie wycinaj już nic w przygotowanych kołach. krok 14Podczas studzenia ciastek wykonaj lukier. Wsyp cukier puder, ekstrakt waniliowy i masło w misce. Miksuj mikserem na niskich obrotach. Powoli ciągle mieszając wlewaj mleko, aż uzyskasz taką konsystencję lukru jaką lubisz. krok 15Dodaj do niego wybrany kolor barwnika spożywczego. krok 16 ciastka na Halloween Nakładaj na ciastko bez wycięcia, około 2 łyżeczki lukru i przykrywaj je ciastkiem z wyciętym środkiem. Odłóż aż dokładnie zastygnie, zanim podasz na stół.
przepis kolejny mam oto on: Potrzebne są: 12 Babeczek, 12 Rożków waflowe (do lodów), Lukier waniliowy i czekoladowy (możesz kupić gotowy lub zrobić własnoręcznie), 1 tabliczkę mlecznej czekolady, Barwik spożywczy jasnozielony, Mazaki spożywcze zielony i czerwony, Koraliki spożywcze dekoracyjne pomarańczowe, Czekoladową posypkę do tortów (małe kreseczki), Krok po kroku jak zrobić: krok 1Rożki do lodów pokryj czekoladowym lukrem lub rozpuszczoną czekoladą, trzymając za wąską jego część umocz otwartą w pomarańczowych koralikach i odstaw do zastygnięcia. krok 2Z babeczek usuń papier. Lukier waniliowy wymieszaj z kilkoma kroplami jasno zielonego barwnika przełóż do woreczka zamykanego strunowo i zamknij go. krok 3Odetnij jeden z rożków i wyciskaj masę lukrową pokrywając nią babeczki. krok 4 Przekręć babeczki na bok i połóż na nich udekorowany rożek waflowy. Na wypukłej stronie babeczki narysuj mazakiem spożywczym oczy, usta, przyklej małego cukierka jako noc, najlepiej kawałek żelka, aby odstawał. Mazaki spożywcze znajdziesz tutaj.
krok 5Zielonym mazakiem narysuj kilka kropek na "twarzy" czarownicy, jako narośla/kurzajki. krok 6Z czekoladowego lukru zrób włosy czarownic wyciskając małe porcje lukru (ważne, aby otwór w worku z którego wyciskasz lukier był jak najmniejszy) różnej długości na resztę babeczki. Posyp lukier małymi czekoladowymi kreseczkami (posypką do tortów). następny przepis na ciastka na hallowen: Potrzebne są:4 łyżki masła, 1 paczka pianek marshmallows, 8 szklanek ryżu preparowanego lub corn flakesów, 1 szklanka bakalii i pokruszonej czekolady. a to wykonanie krok po kroku: krok 1 1. Blachę dopieczenia o wielkości 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. W misce lub garnku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mashmallows i gotuj aż się rozpuszczą.
3. Zdejmij z ognia dodaj pół szklanki bakalii i czekolady.
4. Szybko przełóż miksturę na przygotowaną blaszkę dociskając ją do niej na całej powierzchni i posyp pozostałymi bakaliami i czekoladą.
5. Pozostaw do zastygnięcia. Następnie przenieś zastygłą masę z papierem na deskę do krojenia i nożem pokrój na 36 kawałków.
6. Czas przygotowania 10 minut, czas gotowania 10 minut plus czas studzenia.
krok 2 Duch z gruszki i latarnia – dynia z jabłka.
Co potrzebujesz: Gruszkę jak najbardziej podłużną, jabłko duże i okrągłe, Patyczki do lodów, Białe i pomarańczowe cukierki które łatwo się roztopią gdy je podgrzejesz,
1. Do żaroodpornej miski włóż białe cukierki i rozpuść je w mikrofali na 1-1,5 minuty. Następnie wyjmij i energicznie mieszaj aby całość się rozpuściła i stała gładką masą. Tak samo postępuj z pomarańczowymi,
2. Wbij patyczki do lodów do gruszki i jabłka w miejsca gdzie mają „ogonki”.
3. Trzymając za patyczek umocz gruszkę w białej masie, tak aby cała została nią pokryta. Chwile przytrzymaj za patyk, masa cukierkowa szybko będzie zastygać. Następnie postaw gruszkę na papierze woskowym i zamocz teraz jabłko w pomarańczowej masie w ten sam sposób.
4. Jeśli masa zsiądzie się zanim pokryjesz cały owoc, podgrzej ją ponownie przez kilkanaście sekund w kuchence mikrofalowej.
5. Dekorację oczu i innych detali na gruszce i jabłku możesz wykonać z masy cukierkowej o odpowiednim kolorze lub z czekolady, którą rozpuść w podany wyżej sposób. Również możesz przykleić gotowe oczy i resztę detali. Najlepiej przyklejać za pomocą mas cukierkowej, gdyż wówczas będziesz móc zjeść całego gruszkowego ducha czy cała dyniową latarnię.
(!) Uważaj aby się nie poparzyć, Możesz zamiast cukierków użyć czekolady białej i mlecznej, białą zabarwić barwnikami spożywczymi.
krok 3 Ciasteczka duszki
Co potrzebujesz: przepis na ciasto czekoladowe, foremkę w kształcie ducha, białą czekoladę, barwniki spożywcze.
1. Upiecz ciasto według przepisu, a następnie wycinaj foremką duszki. Możesz również przygotować ciasto na ciastka i wycinać je a potem piec. Chodzi o to aby było czarne.
2. Na wycięte kształty duszków nakładaj roztopioną biała czekoladę. Gdy zastygnie dorysuj oczy buzię mazakami spożywczymi.
Wykrawaczki i formy do pieczenia w kształcie duchów znajdziesz tutaj.
Tyle przepisów starczy czy jeszcze ile treba ci?
_________________
 |